Search
  • Elvyra Vaišvilė

Rūgštys kosmetikoje


Įvairių rūšių rūgštys yra plačiai naudojamos šiuolaikinėje kosmetologijoje. Jоs aktyviai naudojamos grožio salonų procedūrose, taip pat įeina į profesionalios bei namų priežiūros kosmetikos priemones, tokias kaip kremai, losjonai, serumai ir tonikai.

Taigi, kokia yra šio ingrediento populiarumo paslaptis?


Kam skirtos kosmetikos rūgštys?


Rūgštys kosmetikoje ir kosmetologijoje jau yra ilgą laiką plačiai naudojamos, jų pagrindinė misija yra ląstelių regeneracija ir odos drėkinimas. Šių medžiagų veiksmingumas yra toks stiprus, kad matomas labai akivaizdus rezultatas.

Rūgštys, kaip mes visi žinome, yra puikūs tirpikliai: alfa hidroksi rūgštys tirpdo keratinizuotas epidermio ląsteles, o beta hidroksi rūgštys tirpdo daugiausia riebalus. Taip oda valoma, atnaujinama ir tampa lygesnė.

Kai kurios rūgštys, pavyzdžiui, pieno rūgštis, yra neatskiriama, vadinamojo natūralaus drėkinamojo faktoriaus (N.M.F), odoje gaminamų medžiagų komplekso, dalis, kurios dėka drėgmė sulaikoma odoje. Drėgmė tolygiai pasiskirsto epidermyje ir dermoje, taip išlaikydama odos elastingumą. Esant N.M.F. sudėties disbalansui, odos gebėjimas išlaikyti normalų drėgmės lygį blogėja, o kosmetikoje esančios rūgštys gali išgelbėti situaciją.


Kokios yra rūgščių rūšys ir kam jos skirtos?


Vitaminai A ir C

Tai yra vieni iš labiausiai ištirtų kosmetologijos ingredientų. Retinoinė rūgštis (vitamino A forma) stipriai veikia odą nuo senėjimo: mažina raukšles, gerina odos turgorą, drėkina ir šveičia, mažina riebalų gamybą ir kovoja su spuogais, mažina odos pigmentaciją. Tačiau jis turi stiprų dirginantį poveikį, todėl jo naudojimas kasdienėje kosmetikoje turi būti atsargus. Jis daug dažniau vartojamas gydytojo skirtuose vaistiniuose produktuose. Kosmetologai jį naudoja retinoiniam pilingui.

Askorbo rūgštis (vitaminas C), dėl įvairiapusio teigiamo poveikio odai, laikoma vienu iš labiausiai paplitusių kosmetikos ingredientų. Tai labai galingas antioksidantas, blokuojantis laisvuosius radikalus ir taip slopinantis senėjimo procesus. Jis reguliuoja ir stimuliuoja kolageno sintezę, tokiu būdu padidindamas odos turgorą, užkerta kelią raukšlių atsiradimui ir išlygina esamas. Taip pat askorbo rūgštis stimuliuoja keramidų, kurie suformuoja apsauginį odos lipidinį sluoksnį, sintezę ir apsaugo nuo odos transepiderminės dehidratacijos. Vitaminas C pašviesina odą ir išlygina veido spalvą. Apsaugo kraujagyslių ir kapiliarų sienas, stiprindamas jas ir mažindamas pralaidumą bei trapumą. Ši savybė naudojama kovai su rožine. Askorbo rūgštis tinka visų tipų odai ir gali būti naudojama bet kuriame amžiuje.

Naudojant produktus, kuriuose yra vitamino C, reikia atsiminti, kad jis nesuderinamas su kai kuriais ingredientais, tokiais kaip retinolis, vario peptidai, AHA rūgštys, niacinamidas.


Hialurono rūgštis

Geriausias odos priežiūros produktas. Būtent ši rūgštis gali sulaikyti iki 1000 kartų didesnį už savo masę kiekį vandens, todėl ji pelnytai laikoma aktyviu odos drėkikliu. Hialurono rūgštis yra odos drėgmės balanso reguliatorius, ji sulaiko ląsteles ir reguliuoja jų apykaitą, palaiko kolageno sintezę ir taip padidina odos elastingumą. Kosmetikoje jis naudojamas intensyviam epidermio drėkinimui, regeneracijos procesų stiprinimui ir kovai su raukšlėmis. Kadangi tai yra struktūrinis odos komponentas, jo naudojimui amžiaus ribų nėra, o panaudotas gali būti bet kokio tipo odai skirtų kremų, kaukių, serumų sudėtyje, taip pat kosmetologai ją naudoja kaip užpildų injekcijas. Atsižvelgiant į tai, kad hialurono rūgštis odoje su amžiumi gaminasi vis rečiau, o ultravioletiniai saulės spinduliai taip pat mažina jos kiekį odoje, tai lengviausias būdas ja papildyti savo odą yra reguliariai naudoti kosmetikos priemones, kuriuose jos yra.


Pieno rūgštis

Pieno rūgštis kartu su hialurono rūgštimi yra natūralaus odos drėkinimo faktoriaus komponentas. Ši odos drėkinimo savybė, taip pat gebėjimas šveisti, naudojama kosmetikoje. Pieno rūgštis reguliuoja odos pH lygį ir padidina epidermio storį.

Pieno rūgštis gaunama iš išrūgų. Ji drėkina odą, normalizuoja epidermio ląstelių atsinaujinimo procesą ir sustiprina kolageno sintezę, yra aktyviųjų komponentų laidininkas. Didina elastingumą ir stangrumą, po kieklaiko pastebimas raukšlių sumažėjimas. Pieno rūgštis taip pat reguliuoja padidėjusį riebalinių liaukų sekreciją, sumažina komedonų tankį ir porų dydį - todėl ji yra įtraukta į produktus, skirtus probleminei ir riebiai odai prižiūrėti.


Riebalų rūgštis: palmitino, stearino ir linolo.

Palmitino ir stearino rūgštys kosmetikoje naudojamos kaip emulsikliai, stabilizatoriai ir tirštikliai. Šių rūgščių kiekis kremuose yra 2–5%. Jie apsaugo sausą odą nuo vėjo ir šalnų, padidina jos elastingumą ir drėkinimą, pašalina niežėjimą ir dirginimą. Be to, dėl stearino rūgšties oda tampa lygi ir švelni.

Pasiflorų, šaltalankių ir raktažolių aliejuose esanti linolo rūgštis idealiai tinka mišriai odai prižiūrėti naktį, nes neužkemša porų, padeda jas išvalyti ir drėkina odą. Sausos veido odos vietos gauna reikiamą drėgmę, o riebios - palaiko hidrolipidų pusiausvyrą.


Fitino rūgštis

Ji gaunama iš kviečių sėklų, taip pat yra ankštinių augalų žievelėse. Ši rūgštis turi balinamąjį poveikį, apsaugo nuo pigmentacijos, ji turi veiksmingą antioksidacinį ir kraujagysles stiprinantį poveikį, todėl yra naudojama kosmetikos priemonėse, skirtose odos gydymui kurso metu.


AHA rūgštys

Šios rūgštys vadinamos vaisių rūgštimis, nes jų yra vaisiuose (pavyzdžiui, citrinose ir obuoliuose). Taip pat prie šios grupės priskiriamos ir glikolio, migdolų ir pieno rūgštis. Jos nušveičia paviršinį epidermio sluoksnį, drėkina odą, turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį, stimuliuoja kolageno sintezę ir turi ryškų atjauninamąjį poveikį.

Glikolio rūgštis. Viena populiariausių ir efektyviausių AHA rūgščių. Pagreitina negyvų odos ląstelių šveitimą ir lengvai absorbuoja vandenį, giliai valo odą, reguliuoja odos rūgščių ir šarmų pusiausvyrą bei kovoja su raukšlėmis ir senėjimo dėmėmis. Glikolio rūgšties molekulė turi mažiausią molekulinę masę tarp AHA rūgščių, o tai leidžia lengvai prasiskverbti į odą, stimuliuojant fibroblastus. Dėl to sintetinamas kolagenas, kuris savo ruožtu padidina odos tankį ir elastingumą, sumažina raukšlių gylį.

Migdolų rūgštis taip pat skatina kolageno gamybą ir aktyvina natūralius odos ląstelių atsinaujinimo procesus. Turėdama balinamąjį ir baktericidinį poveikį, ji sėkmingai kovoja su spuogais ir sumažina odos jautrumą saulės spinduliams.

Obuolių rūgštis. Išskiriama iš neprinokusių obuolių minkštimo. Jis pasižymi antioksidacinėmis, valomosiomis, drėkinamosiomis, priešuždegiminėmis ir sutraukiančiomis savybėmis, stiprina ląstelių apykaitą. Be to, ši rūgštis padės susidoroti su hiperpigmentacija, nes ji šiek tiek pašviesina odą.

Citrinų rūgštis. Randama citrusiniuose vaisiuose - citrinose, žaliosios citrinos, greipfrutuose ir apelsinuose, ji turi balinamąjį, niežėjimą mažinanti, antiseptini, sutraukiantį poveikį. Ši rūgštis dedama į kosmetiką ir kaip konservantas. Ji suteikia subtilų valymą ir regeneraciją, subalansuoja veido odos pH balansą ir pašalina negyvas ląsteles. Citrinų rūgštis taip pat yra puikus antioksidantas, skatinantis odos ląstelių atsinaujinimą.


BHA rūgštys

Beta hidroksi rūgštys- riebaluose tirpios medžiagos. Jos efektyviau ir giliau valo negyvų ląstelių odą, nei kitos rūgštys. Produktai, kuriuose yra šių rūgščių, tinka turintiems mišrią ar riebią odą: BHA rūgštys veikia tiek porų viduje, tiek ir ant odos paviršiaus.

Salicilo rūgštis. Vienas veiksmingiausiu aknės spuogų gydymo ingredientas. Jis naikina sukietėjusį riebalą, kuris užkemša poras, apsaugo nuo uždegimo ir pagreitina ląstelių apykaitą, o tai leidžia atkurti pažeistą odą.

Azelaino rūgštis. Turi keratolitinį, antimikrobinį, glotninantį, skaistinantį poveikį. Turi priešuždegiminių savybių ir yra naudojama gydant spuogus ir rožinę, taip pat siekiant sumažinti riebalinių liaukų hiperfunkciją ir sumažinti pigmentines dėmes. Azelaino rūgštį oda labai gerai toleruoja ir gali būti naudojama nėščioms moterims.


PHA rūgštys

Didesnė šių rūgščių molekulinė struktūra leidžia joms likti ant odos paviršiaus. Šios rūgštys yra minkštesnės nei kitos: jose esantys antioksidantai gali palengvinti dirginimą ir padidinti odos imunitetą. Taigi PHA rūgščių naudojimas idealiai tinka jautriai odai. Dažniausiai sutinkamos laktobiono ir gliukonolaktono rūgštis, jos turi gerą drėkinamąjį ir antioksidacinį poveikį ir nesukelia dirginimo.



Pagrindinės kosmetikos su rūgštimis naudojimo taisyklės


Norint išvengti šalutinio poveikio naudojant kosmetiką, kurioje yra rūgščių, reikia laikytis šių taisyklių:

! naudoti apsaugos nuo saulės priemones, kurių SPF koeficientas yra bent 15;

! vengti tiesioginių saulės spindulių, karštuoju metų laiku patariama dėvėti plačiakraštę kepurę ir drabužius ilgomis rankovėmis;

! jautrios odos savininkams patariama iš anksto patikrinti kosmetiką mažuose odos plotuose, o jei atsiranda dirginimas, reikėtų atsisakyti šių produktų;

! griežtai laikytis rekomendacijų ir naudoti rūgšties koncentraciją, atitinkančią rekomendacijas;

! nerekomenduojama naudoti produktų net su mažu rūgščių kiekiu, prieš tai nepasitarus su kosmetologu, kuris, atsižvelgdamas į odos būklę, parengs estetinės korekcijos programą.


Mylėkite save ir šypsokitės kai žiūrite į veidrodį.

20 views

INFORMACIJA

Užsisakykite mūsų naujienas!

KONTAKTAI

Tel. +370 609 99064

©2020 by Kremukai.lt  
Visos teisės saugomos